PRODUCTION NUGGET Of WHITE OYSTER MUSHROOM WITH ADDITION OF SNAKEHEAD FISH

Mercia Yolanda Ashari, Usman Pato, Evy Rossi

Abstract


The purpose of this research was to obtain the best combination for making white oyster mushroom nuggets with the addition of snakehead fish. This study was conducted by using a completely randomized design with four treatments and four replications. The treatments consisted of TG1 (100% white oyster mushroom : 0% snakehead fish), TG2 (90% white oyster mushroom: 10% snakehead fish), TG3 (80% white oyster mushroom: 20% snakehead fish), TG4 (70% white oyster mushroom : 30% snakehead fish). Data obtained were analyzed by using analysis of variance and followed by Duncan’s New Multiple Range Test (DNMRT) at 5%. Result showed that the combination of white oyster mushroom and snakehead fish significantly affected moisture, ash, fat, protein, and fiber, and descriptive sensory assessment such as colour, flavour, aroma and elasticity of nuggets. The best treatment was TG4 (70% white oyster mushroom : 30% snakehead fish) with 54.91% moisture content, 1.71% ash, 12.62% fat, 35.24% protein, and 0.28% fiber. The overall sensory assessment of TG4 treatment was favored by panelists with a description of yellowish white color, a taste typical of snakehead fish, a little bit of typical smell of snakehead fish and white oyster mushroom and chewy texture.

 

 

 


Keywords


Keywords : Nuggets, white oyster mushroom, snakehead fish

References


Agus, D. 2005. Budidaya Jamur Konsumsi. Agromedia Pustaka. Jakarta.

Andoko, A. dan Parjimo. 2001. Budidaya Jamur (Jamur Kuping, Jamur Tiram, dan Jamur Merang). Agromedia Pustaka. Jakarta.

Herdiana, U. R. 2007. Tingkat Keamanan Susu Bubuk Skim Impor Ditinjau dari Kualitas Mikrobiologi. Tesis. Sekolah Pascasarjana Institut Pertanian Bogor. Bogor.

Iqbal, M., A. Supriadi, dan R. Nopianti. 2015. Karakteristik Fisiko-Kimia dan Sensoris ikan Gabus dengan Kombinasi Jamur Tiram (Pleorotus sp.). FishtecH- Jurnal Teknologi Hasil Perikanan. Vol. 4. No.2. Hal 170-178.

Mahmud, M. K., Hermana, M. Nazarina, S. Marudut, N. A. Zulfianto, Muhayatun, A.B. Jahari, D. Permaesih, F. Ernawati, Rugayah, Haryono, S. Prihatini, I. Raswanti, R. Rahmawati, D. Santi, Y. Permanasari, U. Fahmida, A. Sulaeman, N. Andarwulan, Atmarita, Almasyhuri, N. Nurjanah, N. Ikka, G. Sianturi, E. Prihastono, dan L. Marlina. 2018. Tabel Komposisi Pangan Indonesia. Direktorat Jenderal Kesehatan Masyarakat. Jakarta.

Sifat fisik, kimia, dan sensori sari buah nanas dengan penambahan kalsium sitrat malat (CCM) dan pektin. Seminar Nasional Teknologi Universitas Sriwijaya. Palembang.

Muchtadi, D. 2010. Prinsip Teknologi Pangan Sumber Protein. Cetakan pertama. Penerbit Alfabeta. Bandung.

Mulyadi, A. F., M. Effendi, dan J. M. Maligan. 2011. Modul Teknologi Pengolahan Ikan Gabus. Fakultas Teknologi Pertania Universitas Brawijaya. Malang.

Ofrianti, Y. dan J. Wati. 2013 Pengaruh Variasi Konsentrasi Tepung Kedelai Sebagai Bahan Pengikat terhadap Kadar Air dan Mutu Organoleptik Nugget Ikan Gabus (Ophiocephalus striatus). Jurnal Sain Peternakan Indonesia, 8 (2) : 159-168.

Prastia, A. Ali, dan F. Hamzah. 2016. Pembuatan Nugget Jamur Merang (Volvariella volvaceae) dengan Penambahan Ikan Gabus (Channa striata). Jom FAPERTA. 3(2): 1-10.

Praptiningsih, Y., N. Widya., T. Lindriati, dan I. Manikam. 2017. Sifat-sifat seasoning alami jamur merang (Volvariella volvaceae) terfermentasi menggunakan tapioka teroksidasi sebagai bahan pengisi. Jurnal Agroteknologi. 11(1):1-9.

Purwanto, A. 2015. Kajian mutu gizi bakso berbasis daging sapi dan jamur merang (Volvariella volvaceae). Skripsi. Fakultas Pertanian Universitas Riau. Pekanbaru.

Rahardiyan, D. 2004. Bakso (Tradisonal Indonesia meatball) properties with postmorten conditions and cold storage. Tesis. Louisiana State University and Agricultural and Mechanical College.

Sari, M. L., A. I. M. Ali., S. Sandi dan A. Yolanda. 2017. Kualitas serat kasar, lemak kasar, dan BETN terhadap lama penyimpanan wafer rumput kumpai minyak dengan perekat karaginan. Jurnal Peternakan Sriwijaya. 4(2): 35-40.

Sediaoetama, A. D. 2001. Ilmu Gizi untuk Profesi dan Mahasiswa. PT. Dian Rakyat. Jakarta.

Septian, L.D.D. 2020. Karakteristik Kimia dan Organoleptik Nugget Sayuran dari Jamur Tiram dan Kacang Merah. Skripsi. Fakultas Pertanian. Universitas Riau. Pekanbaru.

Sianipar, D. T. 2003. Pengaruh Kombinasi Bahan Pengikat dan Bahan Pengisi terhadap Sifat Fisik, Kimia serta Palatabilitas Fish Nugget dari daging Merah Ikan Tuna (Thunus striatus). Skripsi. Institut Pertanian Bogor. Bogor.

Widjanarko, S., E. Martati dan P. N. Andhina. 2011. Mutu sosis lele dumbo (Clarias gariepinus) akibat penambahan jenis dan konsentrasi binder. Jurnal Teknologi Pertanian. 5(3):106- 115.

Widyastuti, N. dan S. Istini. 2004. Optimasi proses pengeringan tepung jamur tiram putih (Pluerotus ostreatus). Jurnal Ilmu Kefarmasian Indonesia. (2): 1-4.




DOI: http://dx.doi.org/10.31258/sagu.21.1.p.1-7

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2022 Jurnal Sagu

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Sagu telah diindeks oleh: